Project Description

Retirement Home on the Golf Course

Kiawah Island Home Designed for Aging in Place

2020 ArCH Design Award

This home was awarded the 2020 ArCH Design Award.

This Kiawah Island home was designed for a retired couple to be their forever, retirement home.  Situated on a corner lot with golf course views, there is also an old growth oak tree on the lot that we are carefully incorporating into the design.  To maximize the rearside of the properties golf course views, we have opened up sight lines from all of the main living areas including the kitchen, dining, and living room.  The master bedroom is also on the view.  With careful attention to maintain the dense barrier of trees at the rear of the property and planting a dense layer of landscaping on the side, they have achieved their goal of living in a natural paradise

Most of the principal rooms used by the Owners are on the main level, an ideal layout for aging in place.   However, as with many homes for active retirees, having guest space and flexible space is very important.  Rather than a standard single story home, we designed all of the flex space upstairs including a second master suite with separate balcony on the top floor for visiting guests. A special design detail in this second master suite is an upholstered wall with trim details on the ceiling and sides of the nook for the bed.  All of the floor levels are accessible by the elevator should the owners find mobility difficult as they age in their retirement home.  This means the couple can enjoy one-level living, but have the space to accommodate their special interests and guests.

To create the coastal charm our homeowners wanted for their home design, we created both large and small massings in the roofline.  We used intricate details like an eyebrow roofline on the second story on the side of the home, along with two smaller rooflines over a projecting bay.     Large, wide porches on both the front and rear, as well as the sun shading trellis on the second story deck on the rear continue the use of intersecting peaked rooflines that create character and visual interest.   For a touch of modern and to maximize the view, a cable railing system was used on the second story deck.  The board and batten trim in the gable ends and the one story element of the front porch all make the home appear welcoming and island friendly.  The exterior finishes, the gray shake, classic metal light fixtures, wood porch ceilings and floors, black windows, mahogany front door and white trim were all selected to allow the home to blend into the landscape.

Image Gallery

We are hopeful we will be able to professionally photograph this home in the coming months, but in the meantime, we wanted you to have a sneak peak of the completed project.

Original Design Model

Architect: Rachel Burton, Swallowtail Architecture
Builder: Great Southern Builders

From Rachel’s Desk

News, Awards and Blogs About this Home

Painted Floors in a Low Country Home

Painting floors was once a very popular find in older homes. It was a way to cover up what was often a not so stunning, plain wood floor.   But now, painted floors add big time [...]