Project Description

Seabrook Marsh Island Home

Whole House Renovation to Reveal Nearly 360 Degree Panoramic Views of Marsh, Waterway, and Ocean

Award Winning Architectural Design

This home was awarded the 2019 ArCH Design Award.

With nearly 360 degree picturesque views of the marsh lands, waterway canals, and the Atlantic Ocean, the Seabrook Marsh Island home is situated in the perfect location. Yet the existing home, built in the 1990’s, had few windows that revealed the view and consequently felt very dark on the interior. Our clients wanted to completely renovate their dated contemporary home and infuse a modern coastal vibe by opening up the rooms and the view.  They wanted better circulation through the house and to have designated areas for particular interests of theirs, e.g. a game space and an office. They also wanted to increase the outdoor livability of the space by removing a low-ceilinged covered porch, expanding and elevating the deck to accommodate lounging and eating areas, and by adding in a cocktail  pool.

Before & After

Before photo of dated Seabrook Island Home stuck in the 1990sAfter photo of newly renovated coastal modern Seabrook Island Home updated from the 1990s

Before and After View of Renovated Seabrook Island Home

Transoms were added above the doors to increase the light coming into the large, open plan main living area. An exterior wall fireplace was removed, which allowed us to reorient the very large formal living room and create the game area by adding a new double sided fireplace to separate the large room into two spaces. Removing the exterior fireplace also enabled us to enlarge the garage opening.  The center staircase remained in the same place, but the 1990’s style was stripped away. We removed everything below the staircase and made the new stairs a floating staircase so that when you open the front door you can see clear through to the amazing views. Clear glass panels and a streamlined balustrade enhance the beauty and modern style of the staircase.

The wall between the kitchen and living area was removed. This created sight lines from one end of the house to the other and allows light to poor in along the backside of the home.  This also opened the entire back of the home to the view and integrates the previously hidden entry deck, thereby increasing the overall living space and creating a true indoor-outdoor connection.  A taken-back-to-the-studs, top-to-bottom renovation, a new master suite was created on the main floor along with a master bath with separate his and her vanities, large walk in shower with bench, and a separate tub. Upstairs are additional guest bedrooms and baths.

Everything about this renovation was designed with this remarkable site in mind so that our clients could enjoy each day and observe the changes of the day hour by hour, and season by season. We had initially reviewed the option to demolish and build a new home and found instead that the careful renovation plan we had created achieved more of the client goals within the budget established for this project. This renovation required extraordinary team work between Architect, Engineer, and Builder to achieve all of the design changes needed to transform this home.

Image Gallery

New exterior on renovated home to remove chimney and expand garage
Elevated outdoor deck withlarge lounge, dining, and pool with marsh views
View from the kitchen island seating to dining and living area

Before and After Image Gallery

Before photo of dated Seabrook Island Home stuck in the 1990s

Before

After photo of newly renovated coastal modern Seabrook Island Home updated from the 1990s

After

Before photo of living and dining area

Before

After photo of living and dining area with new fireplace

After

Before photo of canal view from deck and covered porch

Before

After photo of canal view from deck and covered porch

After

Before picture of traditional living room update into Modern Coastal

Before

After picture of traditional living room update into Modern Coastal. Removing and relocating fireplace,

After

Architect: Rachel Burton, Swallowtail Architecture
Builder: Great Southern Builders

From Rachel’s Desk

News, Awards and Blogs About this Home

Two Technical Design Awards for Swallowtail

PRESS RELEASE FOR IMMEDIATE RELEASE Summerville, South Carolina; July 16, 2019 ––Swallowtail Architecture has been awarded two Technical Design Awards for Excellence from Architect's Creating Homes (ArCH). The 2019 [...]